Slavnosti chřestu s panem Hlívou

22.05.2014 14:11

Chřest a hlíva ústřičná jdou skvěle dohromady

V malebném městečku Ivančice, které leží nedaleko Brna, se jednou za rok koná krásná akce s názvem - Slavnosti chřestu. Protože je chřest sezónní a hlavně velice pěkná a také chutná zelenina, rozhodli jsme se najít pro Vás nějaké dobré recepty ve kterých hraje hlavní roli chřest. 

Chřest a hlíva ústřičná

Chřest a hlíva ústřičná recept

Velké popularitě se těší chřest především v sousedním Rakousku, a tak jsme vybrali jednu kuchařku od vyhlášené vídeňské kulinářské společnosti. 

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

Obtížnost: jednoduchá

Ingredience:

0,5 kg chřestu, 250 g hlívy ústřičné, 1 šalotka, stroužek česneku, plátek zázvoru, pepř, olej

pro směs na omáčku -  1 pol. lžíce sójové omačky, 1 pol. lžice ústřicové omáčky, 4 pol. lžice vody, 1/4 pol. lžíce kukuřičného škrobu, 

Postup přípravy:

Nakrájete si chřest na 2 cm dlouhé kousky. Řez je při krájení lepší vést ze šikma. Nakrájejte si na drobno šalotku. Rozpalte olivový olej na pánvi, přidejte nakrájenou šalotku spolu s chřestem a restujte na silnějším plameni přibližně 5-7 minut. Jakmile začne chřest chytat krásnou hnědavou barvu, chřest se šalotkou dejte na chvíli stranou.

Rozehřejte si na pánvi olivový olej a přidejte na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou a trochu pepře. Restujete na silnějším plameni. Jakmile začne chytat hlíva hnědou barvu, přidejte chřest se šalotkou a zmírněte plamen. Pak přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a tenký plátek zázvoru. 

Jakmile začnete cítit vůni čestneku, přidejte omáčku - kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí na ni. Jakmile se začne omáčka redukovat, je hotovo. Jako přílohu doporučujeme celozrnný chléb ale lze podávat i jen tak. Dobrou chuť!

P.S. Čerstvý chřest seženete na Slavnostech chřestu každý rok na jaře a čerstvou hlívu si vypěstujte doma sami s Panem Hlívou!

Slavnosti chřestu