Slavnosti chřestu s panem Hlívou
Štítky:
slavnosti chřestu | chřest | chřest recepty | Ivančice | Hlíva ústřičná | Hlíva | hlíva ústřičná recepty
Chřest a hlíva ústřičná jdou skvěle dohromady
V malebném městečku Ivančice, které leží nedaleko Brna, se jednou za rok koná krásná akce s názvem - Slavnosti chřestu. Protože je chřest sezónní a hlavně velice pěkná a také chutná zelenina, rozhodli jsme se najít pro Vás nějaké dobré recepty ve kterých hraje hlavní roli chřest.
Chřest a hlíva ústřičná recept
Velké popularitě se těší chřest především v sousedním Rakousku, a tak jsme vybrali jednu kuchařku od vyhlášené vídeňské kulinářské společnosti.
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 30 minut
Obtížnost: jednoduchá
Ingredience:
0,5 kg chřestu, 250 g hlívy ústřičné, 1 šalotka, stroužek česneku, plátek zázvoru, pepř, olej
pro směs na omáčku - 1 pol. lžíce sójové omačky, 1 pol. lžice ústřicové omáčky, 4 pol. lžice vody, 1/4 pol. lžíce kukuřičného škrobu,
Postup přípravy:
Nakrájete si chřest na 2 cm dlouhé kousky. Řez je při krájení lepší vést ze šikma. Nakrájejte si na drobno šalotku. Rozpalte olivový olej na pánvi, přidejte nakrájenou šalotku spolu s chřestem a restujte na silnějším plameni přibližně 5-7 minut. Jakmile začne chřest chytat krásnou hnědavou barvu, chřest se šalotkou dejte na chvíli stranou.
Rozehřejte si na pánvi olivový olej a přidejte na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou a trochu pepře. Restujete na silnějším plameni. Jakmile začne chytat hlíva hnědou barvu, přidejte chřest se šalotkou a zmírněte plamen. Pak přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a tenký plátek zázvoru.
Jakmile začnete cítit vůni čestneku, přidejte omáčku - kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí na ni. Jakmile se začne omáčka redukovat, je hotovo. Jako přílohu doporučujeme celozrnný chléb ale lze podávat i jen tak. Dobrou chuť!
P.S. Čerstvý chřest seženete na Slavnostech chřestu každý rok na jaře a čerstvou hlívu si vypěstujte doma sami s Panem Hlívou!